Három generációval az egészségért program bemutatása II.

Ezen program a lakosság szív- érrendszeri kockázatainak felmérésén túl az egészséges életmód napi rutinjának bevezetését, és a megelőzés gyakorlati lehetőségeinek bemutatását is szolgálja. A gyermekek 6 éves korig évente orvosi státuszvizsgálaton esnek át, mely során az adott életkorban előforduló gyakoribb betegségek, eltérések szűrését végezzük. 6 éves kort követően az iskolai rendszerbe kerülnek. Ekkor a háziorvos inkább betegségek kapcsán találkozik a gyermekkel, pedig ez az a kor, amikor a későbbi életet meghatározó életmód kialakul. Ez lehet egy sportos, egészséges életmód. De előfordulhat, hogy a kamaszkor nehézségeire túlevéssel, virtuális világba meneküléssel választ adó mozgáshiányos fiatalokká válnak. Ez előre vetítheti az korai elhízást, magas vérnyomást, korai szívinfarktust, 2-es típusú cukorbetegséget felnőtt korban.

A „3 generációval az egészségért program” keretén belül a 6 és 18 év közötti fiatalok későbbi szív-érrendszeri betegségeinek előfordulási kockázatát mérjük fel. Vérnyomásmérést, súly- és magasságmérést, valamint kérdőíves családi kórtörténet felmérését végezzük. Amennyiben eltérést észlelünk a szűrés során, kivizsgálást indítunk. 24 órás vérnyomás mérést, laborvizsgálatokat végzünk, valamint szükség esetén konzíliumra is sor kerül egyéb szakorvosok bevonásával.

Tanácsadással próbáljuk segíteni az egészséges ételek megismerését, megszerettetését. Diétás előadás havi rendszerességgel elérhető programunk keretén belül. Emellett a mozgás szeretetét heti rendszerességgel végzett „tartásjavító fogyi torna” lehetőségével, valamint a nagyobbak számára tömegsport szervezésével próbáljuk elérni.

A tavasz folyamán két egészséges életmód tábort szervezünk a Csattogó-völgyben. A táborban sportszakemberek foglalkoznak a gyerekekkel, dietetikai csapat segíti az étrend kialakítását. Emellett lehetőségük lesz őstermelőkkel találkozni, növényeket, állatokat élőhelyükön megfigyelni, egészséges, friss ételeket kóstolni.

Ezen táborokra a szűrében részt vett gyermekek közt sorsolunk ki helyeket.

Célunk az, hogy a gyerekek szeressék, és az életük részének érezzék a mozgást, melynek kapcsán barátokra tehetnek szert. A szabadidejüket a virtuális világ helyett a valódi világban tölthetik el. A mozgáson keresztül példaképekre tehetnek szert. Emellett fontos, hogy több zöldséget, gyümölcsöt, rostdús tápanyagokat egyenek örömmel chips-ek, sütik, csokik helyett.  Ezáltal egy egészségtudatosabb, és emiatt egészségesebb generációt nevelhetünk fel.

Top